Uitvaartwensen bespreken

De meeste mensen denken er liever nog niet over na, of vinden het een lastig onderwerp om te bespreken. Dus wordt er vaak niet van tevoren over gesproken. Toch hebben de meeste mensen al ervaren hoe het is als er iemand in hun omgeving overlijdt. Het kan dan lastig zijn als het niet bekend is wat de overledene gewild zou hebben. Dit kan voorkomen worden door met je naasten hierover in gesprek te gaan. Maar wanneer is het een goed moment om over iets als de dood te praten? Om eerlijk te zijn, geen enkel moment is goed. Daarom wordt het dan ook vaak uitgesteld. Niet zelden totdat het eigenlijk te laat is. Wij van Uitvaartzorg Gooi en Eemland geven je graag tips voor een goed gesprek.

Begin vanuit het leven

Het is gemakkelijker om over het leven te praten dan over de dood. Aan de hand van belangrijke levensvragen, die iedereen wel heeft, kom je met je naasten in een goed gesprek. De kans is zelfs aanwezig dat je door dit gesprek elkaar nog beter leert kennen. Met als resultaat dat je meer voor elkaar kunt betekenen op de momenten dat het er echt toe doet.

Met wie ga je in gesprek over je wensen?

Wie is de aangewezen persoon om over je uitvaartwensen te praten? Is dat je partner? Je kinderen? Of juist andere mensen die dicht om je heen staan? Als je weet met wie je wilt praten, kan je de toon van het gesprek daarop afstemmen. Die zal voor je kinderen natuurlijk wat anders zijn dan voor je partner. Het is gemakkelijker als je voor jezelf ook weet wat je ongeveer wil bespreken. En dan is het de kunst om het niet al te beladen te maken. Het kan zelfs helpen om alvast een beetje op papier te zetten.

Weet wat je wensen zijn

Er zijn veel aspecten waar je alvast over kunt nadenken. Wil je begraven worden of gecremeerd? Wat voor uitvaartkist zou je willen? Heb je bepaalde muziek die je wil laten horen tijdens de uitvaartplechtigheid? Welke bloemen? Rouwvervoer? Dit zijn slechts een paar aspecten waar je over na kunt denken. Hou tijdens het nadenken wel voor ogen wat uw persoonlijke uitvaartwensen zijn. Wat past het beste bij jou? Tegenwoordig is veel mogelijk en mag een uitvaart een afspiegeling zijn van wie je bent. Sober en ingetogen? Of luxe en uitbundig? Wil je de uitvaart in een uitvaartcentrum, kerk of andere gelegenheid?

Leg je uitvaartwensen vast

Het is voor je naasten niet te doen om jouw uitvaartwensen te onthouden. Je kunt dit op papier zetten als een soort van wensenboekje. In een wensenboekje kan je je wensen concreet maken en deze zwart op wit zetten. Het handig om een wensenboekje op een makkelijk te vinden plek te bewaren, bijvoorbeeld bij je verzekeringspapieren. Het is raadzaam dat iemand uit je naasten op de hoogte is van deze locatie.

Blijf het niet uitstellen

Zoals al eerder aangegeven, is er geen goed moment voor een dergelijk gesprek. Dus begin gewoon. Je zult zien dat het echt niet zo zwaar hoeft te zijn. Je kunt het best licht en luchtig laten blijven.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.